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Pensacola, Florida 32501 
 
Dear Mr. Buztrey: 
 
The questions you have asked in your opinion request, after 
telephone conversations with this office, are substantially as 
follows: 
 
(1) Is a county required to use a competitive bidding procedure to 
lease county-owned property? 
 
(2) If so, what procedure should the county follow regarding notice 
and publication of the call for competitive bids for the lease of 
county-owned property? 
 
(3) In the event county property is leased with an option to 
purchase, must the lease and purchase be competitively bid 
separately? 
 
(4) Does the term of a lease affect the necessity to competitively 
bid county-owned property under a lease with an option to purchase 
such property? 
 
In sum, I am of the following opinion: 
 
(1) It has been judicially determined that a county is required to 
competitively bid leases of property which it owns. 
 
(2) Absent statutorily or judicially prescribed notice and 
publication procedures for competitively bidding leases of property 
owned by the county, it is advisable to use a reasonable procedure 
which preserves the integrity of the competitive bidding process. 
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(3) A lease with an option to purchase county-owned property must be 
competitively bid as a whole to preserve the lease-purchase method 
of disposing of property. 
 
(4) Absent legislative or judicial direction otherwise, the length 
of a lease would not affect the competitive bidding requirements for 
the lease of county property. 
 
QUESTION ONE 
 
Section 1(f), Art. VIII, State Const., in pertinent part, provides 
that noncharter counties "shall have such power of self-government 
as is provided by general or special law." This constitutional 
provision is statutorily implemented in s. 125.01, F.S.[1] Counties 
are, therefore, empowered to carry on county government to the 
extent not inconsistent with general or special law.[2] They are 
specifically authorized "to employ personnel, expend funds, enter 
into contractual obligations, and purchase or lease and sell or 
exchange real or personal property."[3] (e.s.) 
 
Section 125.35(1), F.S., provides, in pertinent part, as follows: 
 
"(a) The board of county commissioners is expressly authorized to 
sell and convey any real or personal property, and to lease real 
property, belonging to the county, whenever the board determines 
that it is to the best interest of the county to do so, to the 
highest and best bidder for the particular use the board deems to be 
the highest and best . . . . 
 
(b) No sale of any real property shall be made unless notice thereof 
is published once a week for at least 2 weeks in some newspaper of 
general circulation published in the county, calling for bids for 
the purchase of the real estate so advertised to be sold. In the 
case of a sale, the bid of the highest bidder complying with the 
terms and conditions set forth in such notice shall be accepted, 
unless the board of county commissioners rejects all bids because 
they are too low. The board of county commissioners may require a 
deposit to be made or a surety bond to be given, in such form or in 
such amount as the board determines, with each bid submitted." 
 
Prior to its amendment by Ch. 77-475, Laws of Florida, s. 125.35(1)
(b), F.S., provided that no sale or lease of any real property could 
be made without notice published as prescribed therein.[4] The 
changes effected by Ch. 77-475, Laws of Florida, however, have been 
constructed by the Third District Court of Appeal, and this 
construction represents the law of Florida unless and until 
overruled or changed by The Supreme Court of Florida.[5] 
 
In Rolling Oaks Homeowner's Association v. Dade County,[6] the Third 
District Court of Appeal considered whether the 1977 amendment to s. 
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125.35, F.S., removed the competitive bidding requirement for 
leasing county-owned property. The court determined that the 
homeowner's association had stated a cause of action in alleging 
that Dade County had failed to comply with competitive bidding 
procedures by authorizing a lease that was not made to the highest 
and best bidder pursuant to s. 125.35, F.S. 
 
While the court did not specify notice requirements, the decision in 
Rolling Oaks does not relieve counties of the competitive bidding 
requirements imposed by s. 125.35, F.S., and would appear to require 
that counties comply with a procedure which would assure competitive 
bidding was used for leasing county-owned property. Recognizing that 
s. 125.35, F.S., was amended to omit leasing from its notice and 
publication requirements, the court concluded that "the competitive 
bidding requirements remain part of section 125.35, which governs 
both sales and leases of county real property."[7] 
 
QUESTION TWO 
 
Section 125.35, F.S., does not prescribe a notice and publication 
procedure for leasing county real property by competitive bids. 
Thus, there is no definite procedure for notice and publication to 
be used by counties seeking competitive bids for the lease of real 
property.[8] 
 
In the absence of statutorily prescribed notice and publication 
requirements for leasing county-owned real property, it is advisable 
to use a reasonable procedure whereby the integrity of the 
competitive bidding process is preserved.[9] 
 
QUESTION THREE 
 
As concluded above, s. 125.35, F.S., has been determined to require 
competitive bidding for the sale or lease of real property. A lease 
with an option to purchase necessarily involves a lease under which 
the lessee has the right to purchase the property under certain 
terms and at a set price.[10] 
 
I am unable to find any specific statutory or judicial direction on 
this issue. However, a lease-purchase agreement, by definition, 
could not be broken down into separate components for competitive 
bidding purposes without violating the concept of such an agreement. 
Thus, I am unable to conclude that a county desiring to dispose of 
property by using a lease with an option to purchase agreement could 
competitively bid the lease and then, upon exercise of the option to 
purchase, competitively bid the sale. It is my opinion, therefore, 
that a lease with an option to purchase must be competitively bid as 
a whole, with no separate competitive bidding required at the time 
the option to purchase is exercised. 
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QUESTION FOUR 
 
I have not found, nor have you directed my attention to, any 
legislative provision or judicial decision indicating that the 
length of a lease affects competitive bidding requirements for a 
lease with an option to purchase county-owned property.[11] Absent 
legislative or judicial direction, I can not conclude that the 
length of a lease on such property would have an effect upon 
competitive bidding requirements for a lease. 
 
Sincerely, 
 
Robert A. Butterworth 
Attorney General 
 
RAB/tls 
 
---------------------------------------------- 
 
[1] Cf. Speer v. Olson, 367 So.2d 207, 210 (Fla. 1978) (Chapter 125, 
F.S., implements s. 1(f), Art. VIII, State Const.). 
 
[2] See s. 125.01(1), F.S., generally enumerating those powers a 
county possesses in order to carry on county government. 
 
[3] Section 125.01(3)(a), F.S. 
 
[4] Section 125.35, F.S. (1975), provides: 
 
"County authorized to sell real and personal property and to lease 
real property.--The board of county commissioners is expressly 
authorized to sell and convey any property, real or personal, and to 
lease real property, belonging to the county, whenever such board 
shall determine that it is to the best interest of the county to do 
so, to the highest and best bidder for the particular use it deems 
to be the highest and best, for such length of term and such 
conditions as the governing body may in its discretion determine. No 
sale or lease of any real property shall be made unless notice 
thereof shall be published once a week for at least 2 weeks in some 
newspaper of general circulation published in the county, calling 
for bids for the purchase or lease of the real estate so advertised 
to be sold or leased. The bid of the highest bidder, in the case of 
a sale, or, in case of lease, the bid serving the highest public 
interest as authorized herein, complying with the terms and 
conditions set forth in such notice, shall be accepted unless the 
board of county commissioners shall reject all bids because the same 
are too low. The board of county commissioners may require a deposit 
to be made or a surety bond to be given, in such form or in such 
amount as the board shall determine, with each bid 
submitted." (e.s.) 
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[5] See Stanfill v. State, 384 So.2d 141, 143 (Fla. 1980), citing 
Johns v. Wainwright, 253 So.2d 873 (Fla. 1971), and Ansin v. 
Thurston, 101 So.2d 808 (Fla. 1958), for the proposition that 
decisions of the district courts of appeal represent the law of 
Florida unless and until they are overruled by The Supreme Court of 
Florida. See also Johnson v. State, 91 So.2d 185, 187 (Fla. 1956), 
setting forth the rule of statutory construction that the failure of 
the Legislature to amend a statute which has been judicially 
construed amounts to legislative acceptance or approval of the 
construction. Cf, Berger v. Jackson, 23 So.2d 265 (Fla. 1945) 
(generally, title of an act may be considered in determining the 
intent of the Legislature; title of act is to be given due weight). 
 
[6] 492 So.2d 686 (3 D.C.A. Fla., 1986). 
 
[7] Rolling Oaks at 689. Cf. AGO 82-18 (dirt with commercial value 
should be sold to the highest and best bidder) and AGO 51-396 
(public policy and good business make it in county's best interest 
to advertise for and obtain bids on sales of personal property). 
These opinions show where this office has concluded that competitive 
bidding is required for the sale of a county's personal property, 
regardless that there are no statutory requirements for published 
notice of the sale of personal property under s. 125.35, F.S. 
 
[8] Cf. Section 286.011, F.S., Florida's Sunshine Law, which 
requires all meetings of an agency or authority of any county, 
municipal corporation or political subdivision at which official 
acts are to be taken to be public meetings open to the public at all 
times. While s. 286.011, F.S., does not expressly require that 
notice of such meetings be given, it has been judicially determined 
that reasonable notice is required [Hough v. Stembridge, 278 So.2d 
288 (3 D.C.A. Fla., 1973), concluding, while notice is not 
specifically required by s. 286.011, F.S., in order for a public 
meeting to be "public," reasonable notice thereof is mandatory], and 
this office has determined that "reasonable" notice is an implicit 
and inherent requirement under s. 286.011, F.S. See AGO 80-78 
(Section 286.011, F.S., does not expressly require notice to be 
given for public meeting, however, advisable to give notice at time 
and in manner so as to enable the press and other interested members 
of the public to attend any meetings of the agency subject to the 
Sunshine Law; precise type of notice required is variable and must 
be determined in the context of a particular situation). 
 
[9] See Marriott Corporation v. Metropolitan Dade County, 383 So.2d 
662, 665 (3 D.C.A. Fla., 1980), generally discussing the purpose of 
competitive bidding as protecting the public, assuring fair 
consideration of offers and best prices for the public authority, 
and assuring that the public authority may not arbitrarily or 
capriciously discriminate between bidders or make the award on the 
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basis of personal preference. Compare s. 125.35(1)(b), F.S., 
requiring published notice once a week for at least two weeks before 
the sale of any county-owned real property is made. 
 
[10] Black's Law Dictionary Lease with option to Purchase 801 (5th 
ed. 1979). 
 
[11] Cf. s. 125.031, F.S., limiting leases or lease-purchases to 
thirty years for properties needed for public purposes.
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